xereca

xereca f 1 CULT POP/GASTRON Figa, generalment flor, partida per la meitat, assecada al sol i tornada a tancar. Una vegada collides les figues, s’estenen al sol durant el dia, damunt un canyís que es posa en un lloc protegit dels animals. Al solpost es recullen abans que faci rosada i les pugui tornar agres. Quan estan ben seques, després d’uns dos o tres dies, es clouen, és a dir es tornen a ajuntar les dos meitats i es deixen secar uns dies més. Després s’han d’enfornar. Antigament s’aprofitava la calor residual del forn després d’haver cuit el pa. En haver-les enfornat es posen dins un cistelló i s’escalden amb aigua bullint, per matar el corc i perquè es puguin conservar bé tot l’hivern. Finalment es tornen a estendre perquè quedin ben seques i ja es poden guardar, preferentment dins una alfàbia o un recipient de vidre, que pugui quedar ben hermètic. Per guardar-les es van fent meses de xereques ben pitjades, intercalant branquetes de fonoll i flor de frígola, per aromatitzar-les. Hi ha qui també hi afegeix fulles de garrover per ajudar a assecar i que les xereques no agafin humitat i no es floreixin. Es mengen com a postres i, si pot ser, acompanyades d’ametlles torrades o formatge, o oli de peix frit. [SCT] 2 DIAL Bufetada pegada amb el palmell de la mà, de manera que fa una remor semblant a la produïda per les mans al moment de cloure una xereca. [MTT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments