veça

veça f BOT [Vicia sativa, família de les lleguminoses] Planta originària de l’Orient proper.

La veça té una bona presència als conreus herbacis tradicionals de secà de les Pitiüses. El seu aprofitament fonamental és el de la part vegetal verda, principalment per a pastura d’ovelles i cabres. Les llavors es poden donar als animals prèviament remullades amb aigua; si no, resulten poc digeribles per la presència de certs glucòsids. Animals com coloms i gallines sí que se les poden menjar bé seques.

Es tracta d’una planta anual, d’arrels profundes i tija rastrera o enfiladissa si troba el suport adient, normalment una altra planta herbàcia de desenvolupament més erecte. Pot tenir una longitud de fins a 1 m. Les fulles tenen de tres a set parells de folíols i les flors són de color violeta o blavós, individuals o en parelles. El fruit és una beina de fins a 9 cm de llargària, amb un nombre variable, entre 4 i 10, de grans esfèrics de color variable: negre, vermell, groc, etc., d’un diàmetre que pot anar fins als 5 mm.

La forma de conreu més coneguda i emprada és la de veça i civada; se n’utilitzen diferents proporcions, una de les utilitzades a Eivissa suposa un 35 % o 40 % de llavor de veça i un 65 % o 60 % de civada, encara que se’n poden fer proporcions diferents, fins i tot amb més veça que civada. Una de les observades al camp és de 50 o 60 kg de veça i 30 de civada per hectàrea. També es pot associar a altres cereals com ordi o blat. La lleguminosa facilita el desenvolupament del cereal gràcies a la fixació del nitrogen atmosfèric que li permet la seua simbiosi amb fongs a les arrels, i la civada permet que la veça s’hi enfili. En el moment de la floració del cereal se sega i s’aprofita, p. ex., en forma de bales per a farratge dels animals.

Existeixen en els camps també varietats silvestres de veça, similars a les conreades. [CGV]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments