valvífers

valvífers m pl ZOOL Subordre de crustacis isòpodes que inclou vuit famílies, tres de les quals són presents al mar Balear (arctúrids, holognatídids idoteids ).

Es tracta d’espècies de vida lliure en hàbitats algals i de costums carronyaires, que en estat adult presenten set parells de pereopodis. La característica que defineix el grup és la presència d’uropodis (valves) articulats lateralment que protegeixen els pleopodis, els quals queden tancats en una cambra branquial.

Les famílies dels holognatídids i dels idoteids presenten espècies amb cos deprimit, de vegades robust. Entre els idoteids, les espècies del gènere Idotea (I. balthica, I. linearis, I. metallica...) presenten el pleotèlson amb dos segments lliures i un tercer fusionat parcialment amb el tèlson.

El gènere Synisoma (S. appendiculata, S. bellonae, S. nadejda...) és similar a l’anterior però presenta tots els segments del pleotèlson fusionats amb el tèlson, almenys parcialment. Les espècies d’aquestos dos gèneres són un component força important de l’esca (arriot) emprada en la modalitat de pesca amb puu, habitual a Mallorca.

Els holognatídids estan representats a les costes pitiüses pel gènere Cleantis (C. prismatica). Presenten pleotèlson amb tres segments lliures i el quart fusionat parcialment amb el tèlson, i quart pereopodi reduït. Fabriquen estructures tubulars que després habiten en substrats tous, i també és comú en rizomes de Posidonia.

La família dels arctúrids està representada per espècies del gènere Astacilla (A. axeli, A. mediterranea), la característica de les quals és la forma prima del cos, de secció circular, allargat (a causa de l’extensió del quart segment del perèon) i articulat entre els segments quart i cinquè del perèon (cos geniculat). Això i el fet que els pereopodis són usats per agafar-se a l’alga que serveix de substrat fa que sembli que l’animal viu dret. El dimorfisme sexual és present als arctúrids (mascle prim i sense relleus dorsals i femella més robusta i amb tubercles).

La talla de les espècies dels valvífers mediterranis no ultrapassa els 3 o 4 cm i en general fan al voltant d’1 cm. Algunes espècies dels idoteids estan adaptades a viure en aigües salobres. Aquest subordre és molt divers a l’hemisferi austral i inclou algunes de les espècies d’isòpodes més grans, com p. ex. Glyptonotus antarcticus (Chaetiliidae), que arriba als 12 cm de llargada. [JCE]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments