trinitària

trinitària f REL Religiosa de la congregació de terciàries de l’orde de la Santíssima Trinitat fundada el 1809 a Felanitx pel frare trinitari Miquel Ferrer Bauçà; aquesta congregació té com a fi específic l’ensenyament, l’assistència als malalts i altres obres d’apostolat.

Sembla que s’instal·laren a Eivissa a instàncies del bisbe i de l’autoritat militar i, el desembre de 1937, vuit religioses mallorquines s’establiren a Sant Antoni de Portmany i a Santa Eulària des Riu.

A Portmany, en un principi s’instal·laren en una casa cedida al carrer del General Balansat, però el febrer de 1939 posaren la primera pedra del que seria convent, en un edifici dissenyat per Manuel Sorà i que fou sufragat per donacions de particulars i gràcies als ingressos obtenguts de representacions teatrals al saló d’Acció Catòlica. Elles es feren càrrec, juntament amb altres voluntaris, de les classes de l’Acadèmia Nocturna Salvi Huix, iniciades el 1930 i interrompudes per la Guerra.

Al convent i escola impartien classes d’infantil i primària i, amb el temps, ha esdevengut un centre concertat d’educació infantil, primària i secundària.

A més de la seua labor educativa, assistencial i de catequesi, també han portat a terme moltes altres activitats, com l’inici de la tradició pessebrística al poble; l’organització des de 1943 de la cavalcada dels Reis d’Orient, la introducció, el 1944, del Cant de la Sibil·la amb la veu del seminarista Josep Prats Torres i que després ha tengut continuïtat; el 1942 promogueren la construcció de la capella de sa Talaia, dedicada a la Mare de Déu del Roser, la imatge de la qual va ser portada des de Felanitx; encarregaren l’himne d’aquesta Mare de Déu a Pura Ortí. El col·legi va patir una gran reforma i el 1975 ampliaren l’aulari i es crearen el laboratori i el gimnàs, entre altres instal·lacions.

El 2011 l’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany concedí a les trinitàries la Medalla d’Or per la seua labor assistencial.

A Santa Eulària des Riu s’establiren al carrer de Sant Jaume, on obriren una escola d’educació infantil que va romandre oberta durant molts d’anys. Promogueren la construcció d’un oratori que va esdevenir la capella de Lourdes. També col·laboraren decididament en la celebració de les processons del Dijous i el Divendres Sant a la postguerra, que a començament del s. XXI han tornat a recuperar-se amb força.

Quan es tancà l’escola infantil, aixecaren un edifici nou i promogueren el Centre Mare de Déu del Remei, que acull menors en situació de desemparament o en risc d’exclusió social, per a la qual cosa compta amb l’ajuda d’institucions públiques.

La seua labor assistencial amb menors va fer que fossin premiades amb el Premi Illes Pitiüses l’any 2005 i el 2012 amb la Medalla d’Or de l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu. [MTT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments