transgressió

transgressió f GEOL Procés geològic que es produeix quan la mar avança sobre el continent i la línia de costa retrocedeix.

Les transgressions i els fenòmens antagònics o regressions s’originen per canvis relatius del nivell de la mar en relació amb les terres emergides, que poden ser causats per moviments d’esfondrament o d’aixecament de les masses continentals o per variacions eustàtiques del nivell absolut de la mar.

En una transgressió, els sediments es dipositen de forma discordant sobre les roques anteriors i van tenint cada vegada major extensió en el sentit d’avanç de la mar sobre la terra, i a més hi ha un ordre de superposició dels estrats caracteritzat perquè els materials més gruixuts, com els conglomerats, apareixen en la part inferior i es troben recoberts per materials més fins com arenes i argiles o margues.

La història geològica de les illes Pitiüses és plena d’episodis transgressius i regressius que han anat deixant la seua empremta en els materials dipositats i en l’escultura dels relleus. Durant el cretaci superior (de 99,6 a 65,5 milions enrere) es va produir una gran transgressió com a conseqüència dels canvis en la forma i la cabuda dels oceans afectats pel creixement del nou oceà Atlàntic: la mar pujà més de 150 m sobre el nivell que hi ha a l’inici del s. XXI, avançà sobre els territoris emergits i deixà reduït el continent eurasiàtic a un simple arxipèlag. L’emplaçament de l’illa d’Eivissa era ocupat per una mar oberta i profunda.

Molt més endavant, les alternances climàtiques varen ser una constant al llarg del període quaternari (d’1,8 milions d’anys enrere fins als primers anys del s. XXI) i durant les èpoques càlides o interglacials, la fusió del gel de les glaceres va provocar l’elevació del nivell de la mar, que va dipositar roques de conglomerats que formaren terrasses marines que es poden observar a alçades variables segons la seua edat: de 25 a 30 m (tirrenià I), de 6 a 8 m (tirrenià II) i de 2 a 3 m (tirrenià III).

A partir de la transgressió del flandrià, que va tenir lloc fa uns 6.000 anys i que arribà a pujar el nivell de la mar fins a 4 m respecte del nivell de 2014, una sèrie de petites oscil·lacions ha conduït a la situació que es coneix a començament del s. XXI. [XGR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments