torró

torró m CULT POP Dolç fet amb mel, sucre i fruits secs diversos, venut, normalment, en peces de forma rectangular. A Eivissa n’hi havia de dues classes de torró: un més popular o pagès, torró de cacauets, que es feia per a les festes de poble, a les quals es rifava (coneguts rifadors eren “es Comodo” i na Maria “Gall”), i el torró de massapà que es feia per Nadal. El torró de cacauets, segons la recepta de Joan Clapés Clapés de Can Vadell, s’elabora de la següent manera: amb mel, sucre i cacauets torrats i pelats com a ingredients, es posa l’olla amb 1 kg de mel al foc molt fluix, ja que la mel no ha de bullir ni enterrossar-se, fins que estigui a punt de caramel. Mentre dins una altra olla s’hauran fos 300 g de sucre amb aigua fins arribar, també, a punt de caramel. Una vegada aconseguit, s’incorpora a la mel i llavors s’hi posen els cacauets torrats i pelats; es remena tot junt fins aconseguir un punt mal·leable; aleshores s’estén sobre unes neules, es tapa amb unes altres neules i amb un regle i un ganivet es van fent les peces que es vol. El torró fort es feia igual però amb mel blanca, clares d’ous i ametlles torrades i pelades. El torró de massapà es feia amb ametlles, sucre, canyella en pols i ratlladura de llimó. L’ametlla s’ha de moldre amb un cert grau d’humitat perquè no faci oli, i es mol juntament amb el sucre, ja que ha de quedar molt fi. La proporció ha de ser d’1 kg d’ametlles per un quart de sucre. Dins una olla es posa de 800 g a 1 kg de sucre (segons els gustos) amb aigua, es posa al foc fluix i es va escumant fins a arribar a punt de caramel. S’hi afegeix l’ametlla i es remena tot junt. I una vegada fora del foc s’estén per capes i entre capa i capa es posa canyella o fruites confitades. Anys enrere amb el massapà es feien figuretes, gallinetes, porquets i també serpents i llibrets que es venien dins una capsa molt adornada [NRB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments