tinter

tinter m BOT [Coriaria myrtifolia, família de les coriariàcies] Espècie que a les Balears i Pitiüses només es troba als torrents del port de Balansat i de Buscastell i a la cala de na Xemena, d’Eivissa. És un arbust que sol tenir d’1,50 a 2 m d’alçada. Les branques són de secció quadrangular i les fulles, de 6 a 7 cm de longitud. Surten de dues en dues i oposades a cada nu; tenen tres nervis molt marcats. Hi ha tinters amb flors masculines i altres amb flors hermafrodites. Només aquestos últims donen, per tant, els fruits anomenats móres de tinter, de color violeta, molt verinoses, que es poden confondre amb les móres de braser. Ja que el seu gust no és desagradable, aquesta planta es fa encara més perillosa.

És ben conegut a Sant Miquel, per haver causat la mort d’un infant i de bestiar. Floreix els mesos de març i abril, i fructifica a l’estiu. Té una distribució mediterrània, preferentment occidental.

Els eivissencs de principi del s. XX la usaven per fer tinta. La feien de la següent manera: agafaven móres de tinter ben madures i les picaven dins d’una olla, després hi afegien conyac, aigua i cola de peix per donar-li una certa viscositat. Tot això ho bullien i ho colaven. El líquid que sortia era la tinta. Ja no es recorda en quines proporcions entraven els productes.

El nom de tenyidor, que també se li dóna, probablement ve del fet que en algun temps es degué emprar per tenyir o assaonar, ja que és planta rica en tanins i fora d’Eivissa és emprada per a aquest ús. Al Principat es coneix amb el nom de roldor. [CGT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments