terebràtula

terebràtula f GEO/ZOOL Terme utilitzat en sentit ampli per denominar diversos gèneres d’animals del fílum dels braquiòpodes i de l’ordre dels terebratúlids.

Les terebràtules tenen una closca formada per dues valves articulades de diferent mida i d’aparença semblant a les dels mol·luscos bivalves, encara que se’n diferencien per la seua simetria bilateral. Aquestos invertebrats marins viuen fixats a les roques del fons de la mar mitjançant un peduncle carnós. El nom del grup prové del llatí terebratus, ‘perforat’, en al·lusió a l’ample orifici per on surt el peduncle de la closca. A part d’altres trets morfològics interns, es caracteritzen per les seues closques de contorn ovoide a circular, una línia de xarnera curta i absència d’ornamentació a les valves.

Els terebratúlids apareixen per primera vegada com a fòssils durant el devonià (paleozoic), uns 400 milions d’anys enrere. Foren els braquiòpodes dominants durant l’era mesozoica i a partir del final d’aquell període començà el seu declivi, coincidint amb l’expansió dels mol·luscos bivalves. En començar la segona dècada del s. XXI només es coneix una setantena d’espècies vives de braquiòpodes, de les quals són majoria les terebràtules.

Els fòssils són especialment abundants a les margues del cretaci inferior de les sèries d’Eivissa i de Sant Josep: s’han trobat Terebratula salevensis, T. dutempleana, T. pseudojurensis, T. russillensis i T. moutoniana al jaciment del puig d’en Cardona (Sant Josep de sa Talaia) i al cap des Llibrell (Santa Eulària des Riu) que pertanyen al tram hauterivià-barremià; Terebratula valdensis i T. depressa a l’extrem SO de la serra de la Cova Santa, tambè del mateix període; a les calcàries i margues urgonianes de la sèrie d’Albarca s’ha identificat T. depressa, T. dutempleana i T. moutoniana en diversos afloraments de la costa entre cala Vedella i cala Molí i al puig de s’Avenc (Sant Josep de sa Talaia) que es poden datar del barremià-aptià. Del mateix període són Terebratula globus procedent del cap Negret i T. russillensis recollit a cala Salada (Sant Antoni de Portmany). Diversos exemplars de Terebratula dutempleana (=Tropeothyris islarensis), Tropeothyris allavensis, Tropeothyris luancensis i Terebratula valdensis (=Kutchithyris kennedy) procedents de diversos jaciments eivissencs han estat utilitzats per realitzar la descripció de l’espècie i es conserven al British Museum de Londres. [XGR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments