tambor

tambor m MÚS Instrument musical —membràfon de percussió— de forma cilíndrica, que fa de caixa de ressonància, amb dues membranes, normalment de pell, que tapen les obertures de la caixa.

El cos del tambor típic de les Pitiüses és un tros de tronc de pi bord —excepcionalment de figuera— tallat per Nadal o en ple estiu, d’una alçada de 20 a 23 cm i de la mateixa amplada. Es buida fins deixar una paret d’uns 4 o 5 mm de gruix. Aquest cos, anomenat riscla, va pintat o gravat amb figures geomètriques o amb motius vegetals. Les membranes solen ser de pell de conill, cabrit o anyell, i es deixen reblenir amb aigua calenta, lleixiu i cendra d’esclova d’ametlla; una vegada trets els pèls i netes, es cusen als verguerons —cercles fins de savina o ullastre—, que s’ajusten a les boques de la riscla. Aquestes tapes s’uneixen entre si amb un cordill en forma de ziga-zaga. Uns estrenyedors de fusta o de pell tibaran les membranes per donar-li l’afinació adequada. A la membrana inferior es col·loca diametralment un bordó —brunyidor— o fil de pitra, que més o menys tibat, en contacte amb la pell, produirà un trèmolo en ser colpejada la membrana superior. Per acabar, es col·loca una tira de pell de tapa a tapa, que farà d’ansa i permetrà al sonador penjar el tambor al braç esquerre i sonar la flaüta amb aquesta mà, mentre que amb la dreta tocarà el tambor amb la baqueta o sonador.

És l’instrument que marca el ritme de les danses, de les gaites, de les caramelles, etc., acompanyat per la flaüta. Sol acompanyar sempre la cançó redoblada i de porfèdia i, a vegades, depèn del sonador, la cançó glosada.

Hi ha tota una iconografia d’aquest instrument des de l’edat mitjana; ja apareix a les cantigues de Santa Maria, en què es mostra el tambor i la flaüta de tres forats junts, tant a la cort, a l’església o entre el poble. Aquesta combinació apareix a tota la península Ibèrica, amb petites variacions segons la zona geogràfica. El tambor i la flaüta de les Pitiüses estan més emparentats amb els de Catalunya i del llevant peninsular. [JMM]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments