sometent

sometent m HIST Cos paramilitar de voluntaris armats, de suport ocasional a les forces regulars d’ordre públic.

El sometent ha existit des dels temps de Jaume I el Conquistador fins al començament de la Transició política a la democràcia. L’any 1978 el ministre Martín Villa el va dissoldre.

Amb arrels catalanes i no pocs alts i baixos, el nom prové de l’expressió “via fora so metent” amb una doble interpretació: d’una banda, sortir a perseguir malfactors o incitar a prendre les armes en defensa del territori propi i, d’una altra, donar l’alerta d’un perill als pobles vesins.

Una versió popular fa derivar el nom de “hi som a temps” i conta que quan la conquista, quan moros i cristians estaven a matar, arribà la notícia a un poblet del Pirineu que els habitants del poble del costat eren atacats pels moros, molt superiors en nombre, i el mossènyer a toc de campana va reunir els feligresos perquè l’acompanyassin a auxiliar-los amb les paraules: “Anem a ajudar-los. Arribarem a temps. Hi som a temps!”

Podien pertànyer al sometent els majors de 23 anys, de reconeguda moralitat i que exercissin una professió o ofici dignes. No se’ls pagava per la seua dedicació, estaven autoritzats a portar armes i eren considerats força armada en temps de guerra i com a agents de l’autoritat en temps de pau. La veu “Alto al sometent!” era la d’advertir de la seua autoritat. El seu lema era “Pau, pau i sempre pau”. La seua patrona, la mare de Déu de Montserrat. Els sometents estaven organitzats per regions militars sota la direcció executiva d’un general de brigada que depenia directament del capità general de la regió.

L’any 1921, quan l’eivissenc Plàcid Pereira i Morante assolí el grau de general, estigué al front dels sometents de Catalunya. El cos tengué especial vigència en temps de la dictadura de Primo de Rivera, únic període en què estigué organitzat també a Eivissa. Els comandaments eren caporals i sotscaporals parroquials, municipals, insulars i provincials. Els dos primers càrrecs del sometent a Eivissa, nomenats per les autoritats el mes de novembre de 1923, varen ser Bartomeu Ramon Capmany, funcionari de l’Ajuntament i exdiputat provincial, i Vicent Tur Bonet “Solaies”, farmacèutic i director del Col·legi de Segon Ensenyament, caporal i sotscaporal respectivament a l’illa.

El 23 de desembre següent es constituí el comitè d’Eivissa ciutat. Per a caporal es nomenà el comerciant i exalcalde Marià Marí Torres, que tenia una ferreteria a la plaça del Mercat, i per a sotscaporal, Josep Tarrés Palau, jove pintor i futur alcalde. Al municipi de Sant Josep de sa Talaia els organitzadors foren Pere Palau i Francesc Palau, però ben aviat el caporal definitiu va ser Francesc Prats.

S’ha d’afegir que els càrrecs directius canviaren sovent durant els set anys d’existència de la institució. L’estiu de 1924, ja hi hagué dos canvis: a Eivissa i Formentera, Bartomeu Ramon Capmany cedí el càrrec de caporal a Vicent Tur “Solaies” i per a sotscaporal fou nomenat Josep Tur Vidal, llicenciat en ciències químiques, i a Portmany l’alcalde i caporal del sometent, Joan Prats Prats, passà els dos càrrecs a Joan Prats Colomar. Igualment i més endavant, hi ha altres directius com Joan Serra i Antoni Tur a Formentera, Francesc Torres a Sant Llorenç, Antoni Calbet i Joan Mayans a Sant Joan de Labritja, Francesc Torres a Sant Vicent de sa Cala i Antoni Juan “Guillem” i Joan Marí Ferrer “Negre” a Sant Carles de Peralta.

L’estiu de 1924, el capità Juli Mestre, tot just destinat a Eivissa, va ser nomenat director de la preparació militar del sometent (ell i el coronel Vicent Pereira, ja jubilat, en varen ser la plana major); les pràctiques de tir es feien els dijous i els diumenges a primera hora de la tarda as Soto.

A tots els municipis se celebraren festes multitudinàries, amb desfilades, misses, discursos i orelletes, per magnificar el lliurament de les senyeres de la institució als seus militants. La primera tengué lloc el 19 de juliol de 1925 al passeig de s’Alamera amb assistència del general Palou de Comasema, comandant general dels sometents armats de Balears. [JPB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments