solsera

solsera f BOT [Sarcocornia fruticosa, família de les quenopodiàcies] Arbust mitjà o baix que pot atènyer els 120 cm d’alçada.

El seu aspecte, molt ramificat, és força peculiar a causa de les seues tiges que, si bé a les parts baixes són llenyoses, a la part mitjana i superior són engruixides, suculentes, articulades i amb fulles molt poc aparents. Aquesta anatomia, poc usual al regne vegetal, és conseqüència de l’adaptació a un medi fisiològicament tan difícil per als organismes com són els sòls amb un alt contengut salí. Les minúscules fulles tenen forma d’escametes aplicades a la tija, són de marge més bé arredonit, a diferència d’espècies properes, i surten oposades de dos en dos als entrenusos de la tija. La floració és de maig a octubre i té lloc als branquillons de l’any, on les flors, també poc vistoses, s’agrupen oposades de tres en tres tot formant petites cavitats als entrenusos. La grana, mirada a la lupa, és de color olivaci i amb pèls cònics.

És una planta distribuïda pel litoral circummediterrani i pel litoral atlàntic proper, viu preferentment en saladars molt humits i també pot créixer en zones rocoses devora la mar. Amb freqüència esdevé una espècie dominant en aquestos ambients on, de forma més rara, apareixen altres plantes similars: Salicornia herbacea i Arthrocnemum macrostachys. És comuna al litoral d’ambdues illes, les principals formacions pitiüses d’aquesta planta estan a ses Salines d’Eivissa i de Formentera.

Les tiges tendres de la solsera, cuites o confitades amb vinagre, són una rica font de sals de sodi, iode i potassi; tenen propietats depuratives, digestives i, pel seu contengut en vitamina C, són antiescorbútiques. L’ús tradicional més estès d’aquesta i altres espècies properes de la família era l’aprofitament, amb incineració prèvia, de les seues cendres, les quals són molt alcalines per tenir un elevat contengut en carbonat sòdic i potàssic. La sosa obtenguda servia per fabricar vidre i per produir sabons que s’empraven com a blanquejadors de la roba. [DCB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments