sofrit pagès

sofrit pagès m GASTR Guisat per excel·lència del receptari pitiús. S’ofereix com a segon plat o plat principal i, atesa la seua riquesa calòrica i proteínica, és més aviat un plat d’hivern. És un menjar que s’acostuma a fer els diumenges o dies de festa, o quan a la casa s’ha fet brou de carn (bestiar i pollastre o gallina), per tal d’aprofitar aquesta carn bullida. Bàsicament és un sofregit dels diversos ingredients, tal com indica el seu nom. Una vegada fet el brou i separada la carn, se sofregeixen en una olla gran unes cabeces d’alls, trossos de sobrassada i de botifarró, pebrera, llorer, clau, pebre i altres espècies, això segons el costum de la casa, i patates talladetes a daus. Quan ja està ben sofregit, s’hi poden afegir el brou i la carn bullida. Per tal de no desfer els ingredients, en comptes d’emprar giradora, s’ha d’anar sacsejant l’olla, fins que el brou va confitant tots els ingredients, es va reduint i les patates han quedat ben cuites. El juvert s’hi pot posar en aquest moment, si no s’hi ha posat abans, segons cada casa. El gust de la sobrassada, el botifarró i les espècies aporta un gran sabor tant a les patates com a la carn bullida, tot i que hi destaca especialment el gust de la sobrassada. [CSC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments