servera

servera f BOT [Sorbus domestica, família de les rosàcies] Arbre caducifoli de desenvolupament gran (pot arribar als 12 o 15 m d’alçada) i caracteritzat per presentar una copa globosa i arredonida ben desenvolupada.

Es tracta d’una espècie de creixement molt lent, que a Eivissa prefereix llocs on pugui gaudir de cert reg i humitat, p. ex. horts o jardins, ateses les seues bones característiques estètiques com a arbre ornamental. Al camp eivissenc apareix com a element solitari, aïllat i singular, prop de sénies, canals de reg i llocs humits, i no forma part de plantacions regulars.

La seua escorxa és grisenca. Les fulles són compostes, imparipinnades i estan formades per folíols amb el marge aserrat, disposats de forma alterna en nombre d’11 a 21, i amb una longitud d’uns 5 cm aproximadament, la part inferior pilosa i la superior nervada. Les flors són blanques, petites (d’1,6 cm de diàmetre), hermafrodites i agrupades en ramells. Floreix en primavera. Els fruits, les serves, són comestibles i apareixen a la tardor, reunits en grups de nombre variable de quatre a onze i són globosos amb forma de pera o de poma petita de 2 o 3 cm de diàmetre. Primer de color verdós, varien a un to més vermellós i fosc en la seua maduració. Poden collir-se i deixar-se madurar estesos en una estora, fins que perden la seua amargor. Tenen un gust àcid i agradable.

Es multiplica per llavor. [CGV]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments