serraval·lià

serraval·lià m GEOL Segon estatge del miocè mitjà, situat entre el languià i el tortonià i que abasta un període de temps comprès entre -14,2 i -10,4 milions d’anys.

Durant aquest període es produí la fase principal d’estructuració de l’illa d’Eivissa, què tengué lloc una compressió intensa de l’escorxa terrestre com a resultat de la col·lisió de les plaques tectòniques d’Euràsia i Àfrica. Les fortíssimes pressions tangencials generades en aquesta empenta, actuant sempre en sentit SE-NO, afectaren els sediments marins acumulats durant el mesozoic, des del triàsic fins a la base del miocè mitjà, i provocaren grans deformacions i trencaments dels estrats: plecs, falles, desplaçaments i encavalcaments de terrenys i consegüentment la creació de relleu i l’emersió de l’illa d’Eivissa enmig de la Mediterrània com una prolongació de les serralades Bètiques.

El comportament de les roques davant aquestos esforços varià d’unes a altres: les més dures, com les calcàries, es varen fracturar, però les formacions més plàstiques com les argiles i margues i en particular les del triàsic superior (keuper ) varen propiciar molt el plegament i l’encavalcament d’unes capes sobre les altres, la qual cosa facilità la formació de grans encavalcaments i la superposició de tres grans blocs o unitats tectòniques. Cadascun d’aquestos blocs es va desplaçar lateralment sobre l’altre un mínim de 6 a 8 km.

Aquestes tres unitats tectòniques de l’illa d’Eivissa, que es distribueixen paral·leles a l’eix SO-NE de l’illa, s’anomenen, d’inferior a superior: unitat d’Albarca (ocupa la franja nord-occidental de l’illa), unitat de Llentrisca-Rei (ocupa la franja central) i unitat d’Eivissa (ocupa el sector sud-oriental de l’illa) ( Eivissa. Geologia). [XGR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments