savina

savina f BOT [Juniperus phoenicea, família de les cupressàcies] Espècie molt abundant a les Pitiüses, tant en forma arbustiva com arbòria.

Les fulles dels exemplars molt joves són com les del ginebre, però en els exemplars adults estan reduïdes a diminutes esquames que cobreixen les branquetes. Floreix els mesos d’octubre i novembre. Els fruits, anomenats savinons, són esfèrics, de color vermellós quan són madurs, lluents i d’1 cm de diàmetre. És una espècie molt aromàtica.

Les savines, encara que es poden trobar a qualsevol lloc d’Eivissa i Formentera, es desenvolupen òptimament formant petits boscos sobre les dunes o terres arenoses de prop de la mar. Algunes d’aquestes agrupacions, tan típiques de les Pitiüses, encara es poden observar a les platges des Codolar, es Cavallet, ses Salines i la Bassa, a Eivissa, i as Pujols, ses Illetes i les proximitats de l’estany Pudent a Formentera; al vessant S de l’illa des Vedrà hi ha vells exemplars de savines amb soques retorçades i de grans dimensions.

Té una distribució típicament mediterrània. Alguns pagesos diuen que hi ha savines que no fan savinons, les quals anomenen mascles; les empren per combatre el reuma: per treure aquest mal es posen branquetes sobre calius i es deixen torrar, després s’apliquen damunt la part dolorida. Les summitats de les savines es consideren abortives, per la qual cosa no es deixen menjar als animals.

La fusta de savina, d’excel·lent qualitat i considerada imputrescible, ha estat molt usada en la construcció de cases pageses. Les jàssenes, les bigues i els tegells s’han fet, tradicionalment, d’aquesta fusta. D’aquesta planta també es fan uns magnífics bastons, característics perquè presenten a tot el llarg uns bonys que corresponen a les branques laterals tallades. De brulls de savines es fan l’ansa dels cistellons de verduc i les nanses de pescar llagostes.

El nom savina i els seus derivats són molt freqüents a la toponímia de les Pitiüses. [CGT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments