roja

roja f ICT [Scorpaena scrofa, família dels escorpènids, ordre dels escorpeniformes, subclasse dels teleostis i classe dels osteïctis] Peix molt preuat a les Pitiüses per la qualitat de la seua carn. D´aspecte molt similar a les rascasses (Scorpaena porcus i S. nonata), se´n diferencia clarament per la presència d´unes excrescències cutànies a la mandíbula, damunt dels ulls, a l´opercle i al llarg de la línia lateral. El seu cap és gros i robust i en sobresurten, als ossos preorbitari i suborbitari, nombroses crestes i espines. El color vermellós que li dóna el nom pot estar pigallat per petites taques que van des del groc fins al marró i que li proporcionen un aspecte críptic sobre el substrat que habita. No obstant això, aquesta coloració pot ser bastant variable. Presenta espines verinoses als opercles i a l´aleta dorsal. Poden presentar una taca negra a les aletes dorsals; la caudal té forma arrodonida. Encara que pot assolir fins a 60 cm de llargària, els exemplars més freqüents no solen sobrepassar els 30 cm. La seua dieta es basa en peixos, crustacis i mol·luscos. N´hi ha a tota la mar Mediterrània i a l´Atlàntic oriental. De costums solitaris i territorials, viu sobre fons rocosos entre els 20 i els 200 m, on se sol camuflar entre les esquerdes. La reproducció es produeix entre els mesos de maig i agost. Es pesca principalment amb tremalls i palangre. Es tracta d´una espècie d´alt valor comercial i molt típica de la cuina local: és un ingredient habitual als bullits i als guisats de peix. [MTR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments