reietó

reietó m ZOOL [Regulus ignicapillus, família dels sílvids, ordre dels passeriformes i classe de les aus] Ocell de mida petita i colors vius, sedentari a les illes Pitiüses. La seua mida —9 cm de longitud i 14 cm d´alçada— fa que sigui l´au més petita d´Europa. Se´l pot reconèixer perquè presenta el plomatge de color verd groguenc, per les bandes negra, taronja i groga de dalt del cap i per la cella blanca de la part superior de l´ull. Durant l´època de festeig presenta una petita cresta enmig del cap. Com a hàbitat preferent té el bosc de coníferes, per la qual cosa a les Pitiüses no és difícil detectar-ne la presència. A les illes Balears habita la subespècie R. i. balearicus i durant els períodes migratoris i els mesos d´hivern, també pot ser-hi present una altra, que és R. i. ignicapillus. El seu reclam consta d´una característica piuladissa molt insistent de tres síl·labes. S´alimenta principalment de petits insectes i aranyes que troba al terra.Reietó d´hivern (Regulus regulus) Semblant a l´espècie anterior però sense la cella blanca i amb la taca de la part del cap formada per una ratlla negra amb el centre groc i lleugera cresta. A diferència del reietó, no es reprodueix a les Pitiüses i només hi és present els mesos d´hivern. [MTR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments