rascassa

rascassa f ICT [Scorpaena porcus, família dels escorpènids, subordre dels escorpenoideus, ordre dels escorpeniformes, superordre dels acantopterigis i classe dels osteïctis]

Peix teleosti de cos robust, amb el cap ossificat i una aleta dorsal d'entre 12 i 13 espines d'entre 9 i 10 radis. La línia lateral presenta de 65 a 70 escates, caràcter diferenciador de l´espècie en comparació amb la resta d'escorpènids (roja , tinyós , etc.). Presenta color fosc, bru (vermellós a la roja, S. scrofa) i aleta dorsal sense cap taca circular (amb una taca negra circular en el tinyós, S. notata). La talla més freqüent se situa al voltant de 20 cm.

Es tracta d'una espècie força sedentària que passa llargues estones immòbil, sobre fons de roca o alguers, entre pocs cm i 30 m de fondària, de vegades confosa amb el substrat a causa de la seua capacitat mimètica. S'alimenta de preses que ingereix senceres a través de la seua gran boca, entre les quals hi ha peixos com cabots i raboses, així com també crustacis.

La picada de les seues espines dorsals i operculars és verinosa i bastant dolorosa. L'espècie és eminentment mediterrània, encara que també s'estén a l'Atlàntic oriental. La seua carn és de consistència més dura que la de la resta d'escorpènids i molt apreciada. És bastant abundant i es troba habitualment als mercats pitiüsos. [JCE]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments