prohom

prohom m HIST Nom amb el qual, a l’edat mitjana i al principi de l’edat moderna, eren designades les persones destacades d’una determinada societat.

Per la mateixa ambigüitat del concepte ‘d’home bo’, és molt difícil conèixer quins eren els criteris que determinaven la pertinença o no a aquest grup. N’hi ha un de ben clar: per poder ser un home bo havia de poder viure dels seus propis recursos, tret que ja comportava una discriminació i una dràstica reducció dels grups. S’estaria, per tant, davant d’un grup de gent privilegiada.

En el cas de les Pitiüses, se’n fa esment en diferents moments: a la mateixa Carta de Franqueses de 1236 participaven com a mitjancers a les disputes entre particulars, havien de ser presents quan s’havia d’entrar en un domicili on se sospitava que es cometia un crim i eren primera instància judicial en cas de conflicte, abans de passar el cas al representant del consenyor corresponent. En el cas de les causes civils, hi participaven tres prohoms; si la causa era criminal, s’arribava a sis.

A part d’aquesta funció, tengueren una relació molt directa en la creació dels primers òrgans de poder local, dins la segona meitat del s XIII, que culminaren en la creació de la Universitat . Amb el pas del temps, aquestos prohoms es convertiren en el que seria la  major, que controlava la part més nombrosa dels càrrecs importants de la Universitat. Pel que fa al seu paper a les causes judicials, es mantengué fins a 1629, quan Felip IV nomenà el primer assessor de la governació d’Eivissa.

De tota manera, les protestes dels jurats de la Universitat aconseguiren que els prohoms aconsellassin l’assessor al llarg d’un temps. Amb el pas del temps la figura de l’assessor es consolidà com a única persona que aconsellava el governador en el moment de dictar sentència. [EPG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments