pinya de col
pinya de col [Brassica oleracea var botritys, família de les crucíferes] Planta present als horts i a les explotacions agrícoles de les Pitiüses coneguda en altres indrets amb els noms de coliflor i colflori. N’hi ha nombroses varietats conreades, que permeten obtenir una recol·lecció esglaonada des de l’estiu fins a la primavera. Algunes de les varietats conreades a les Pitiüses són: santa Catalina o Catalina, tipus Erfurt (adaptades a la sequera i a la calor), bola de neu, Tots Sants (cultius tots ells primerencs, és a dir, de recol·lecció entre l’estiu i la tardor); Nadal, que és de recol·lecció hivernal, i tardana de Quaresma, que es cull entre abril i març. S’aprofita i es consumeix la inflorescència densa de color blanc o morat. Es pot menjar crua o cuinada de nombroses maneres. La calor excessiva provoca inflorescències de gust desagradable i poc compactes. Les fulles són enteres, grans i molt dretes i també comestibles. Es tracta d’una planta de temps fred, però que no suporta les glaçades ni la sequera. És molt exigent en fems i nutrients, necessita regs freqüents i abundosos i una bona distància entre plantes (entre 70 i 80 cm), ja que es fan molt grans. [CGV]
Descàrregues
