pastorells, es

pastorells, es CULT POP A Eivissa i Formentera la gent més vella conta que alguna vegada en la vida han tengut oportunitat de sentir es pastorells. Això són uns crits de pastors que corren darrere la seua manada d’ovelles i cabres.

La gent diu que ha sentit els crits dels pastors, au-au, au-au! a mitjanit, entre la remorada de les esquelles de la manada que sonen. Aquest relat és el mateix o paral·lel al de ses cabrelles. Es pot considerar aquesta creença semblant al Mal caçador, llegenda coneguda a Catalunya, o al Caçador negre del País Basc.

Es pot pensar que l’origen es troba en una variant del mite europeu d’origen celta relacionat amb el rei Artús, conegut com el rei caçador.

Els nostres pastorells es troben també com a personatges que apareixen a les rondalles eivissenques del recull De quan el Bon Jesús anava pel món de Joan Castelló Guasch (1974).

Macabich va recollir la llegenda que conta que en certa ocasió, quan anaven pel món el Bon Jesús i Sant Pere i, arribada l’hora de menjar, es trobaren amb uns pastors i l’apòstol demanà si “pagant i agraint” podien compartir la vianda, cosa que acceptaren els suposats pastors, els quals tengueren la intenció de donar-los un gat en comptes d’un tendre cabrit.

Quan el Bon Jesús va tenir davant la vianda perfectament adobada, va dirigir les següents paraules al plat: “Si ets cabreta, està quieteta. / I si ets gat, salta des plat”. En aquell moment el gat va fer un salt del plat i des d’aquell moment, els pastorells foren castigats a vagar pel món sense descans i és així que alguna nit se’ls sent vagar pels camins darrere de les seues manades. [MTT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments