palomida

palomida f ICT [Lichia amia, família dels caràngids, ordre dels perciformes, subclasse dels teleostis i classe dels osteïctis] Peix de la mateixa família que els sorells i les círvies, entre d’altres. Es tracta d’una espècie gran nedadora i de costums pelàgics. El seu cos és allargat i comprimit amb un color gris amb reflexos verdosos a la part dorsal i blanc argentat al ventre. Es pot diferenciar fàcilment per presentar una línia lateral de color negre amb una corba molt pronunciada a nivell de l’aleta pectoral i una altra de sentit contrari a la part mitjana del cos. Presenta dues aletes dorsals i una anal que poden replegar, fet que li confereix una forma més hidrodinàmica. L’aleta caudal és marcadament escotada. És una espècie que pot assolir els dos metres de longitud i els 50 quilos de pes. La seua alimentació és carnívora, per la qual cosa presenta una boca gran amb diverses fileres de dents ben afilades. És una espècie que s’engloba dins del que popularment es coneix amb el nom de peix blau i, com a tal, molt preuada per al seu consum. Molt més habitual als mercats és Trachynotus ovatus, anomenada popularmentpalomida blanca. Aquesta espècie és molt més petita que l’anterior, amb una mida que normalment no passa dels 35 cm encara que pot arribar a assolir-ne 70. La seua boca és petita i el color del dors, blau amb reflexos vermells i blanc el ventre. A la part anterior del cos pot presentar de tres a cinc taques fosques així com també presenta als extrems de les aletes dorsal, anal i caudal una taca negra. Encara que la seua alimentació es basa en peixos i petits invertebrats, és molt més omnívora que l’anterior. El seu valor comercial també és més baix. [MTR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments