paleogen

paleogen m GEOL Primer període o sistema dels dos en què es divideix el terciari.

Està compost de tres èpoques o sèries: paleocè, eocè i oligocè, que abasten un interval comprès entre –65 i –23,3 milions d’anys. No es coneixen sediments d’aquesta edat a cap de les illes Pitiüses, de tal manera que la interpretació d’aquest fragment de quaranta milions d’anys de la història geològica s’ha de realitzar a partir de l’observació dels esdeveniments a les regions properes i de la constatació que aquesta mancança només pot ser a causa de la combinació de dos factors: la falta de sedimentació juntament amb l’existència de fenòmens d’erosió que eliminassin el registre sedimentari.

D’altra banda, s’observa com els materials del miocè (neogen, segon sistema del terciari) es dipositen directament sobre el mesozoic d’Eivissa i formen un clar paleorelleu. L’origen marí d’aquestos materials i la seua disposició discordant indiquen clarament l’existència d’un episodi transgressiu posterior a la fase de plegament.

Tots aquestos fenòmens s’expliquen per l’emersió de gran part de l’àrea balear i del golf de València durant el paleogen, després de la retirada de la mar Mesogea cap al sud-est. Tanmateix és probable que en algun moment la mar hagués cobert, almenys parcialment, l’extrem sud-est de l’illa d’Eivissa (zona del cap des Jueu, Sant Josep de sa Talaia) i tot Formentera, després d’alguna de les petites transgressions que es repetiren especialment a l’eocè i que afectaren sobretot Mallorca.

L’emersió de les Pitiüses va ser causada per l’acció de les forces de compressió de l’escorça que es produïren en els primers moments de l’orogènia alpina. Aquestes forces degueren ser més intenses que les que actuaren posteriorment al neogen modelant el relleu actual i degueren provocar el plegament i la fractura de tots els materials dipositats amb anterioritat a la mar i, com a conseqüència, la seua elevació i la formació de grans relleus emergits.

És impossible reconstruir els paisatges del paleogen perquè els relleus d’aquesta època han estat subjectes a una intensa erosió i soterrats per nous sediments després del retorn de la mar al miocè inferior (neogen). [XGR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments