llentiera

llentiera f BOT [Lens esculenta, família de les lleguminoses] Planta que pareix tenir un origen molt dispers: la Mediterrània, el pròxim Orient, l’Àsia central i Abissínia. És important en l’alimentació humana, conreada des de temps molt antics per les seues llavors. També se’n pot obtenir una farina de molt bona qualitat.

És una lleguminosa amb un sistema radicular ben desenvolupat i amb una bona capacitat nitrificant. La tija és poc desenvolupada en alçada i ramificada. Les fulles són compostes, parinpinnades de folíols petits, ovalats i amb circells. Les flors són petites, blanques i donen pas a unes bajoques petites, glabres, que habitualment tenen dues llenties al seu interior. Les llavors són rodones, llises i aplanades, amb colors variats: verdes, groguenques, marrons, etc.

A Eivissa normalment se sembra en secà durant la tardor, en línies separades uns 50 o 70 cm. Es cull abans de la completa maduració de les bajoques, quan ja groguegen les fulles (habitualment el mes de juny). A continuació s’han de batre per separar el gra, feina que tradicionalment es feia a l’era.

És molt convenient fer-li una o dues cavades i eliminar les plantes silvestres que puguin competir amb ella. És una lleguminosa resistent a la salinitat, però no a la sequera severa, ni a les boires ni a les rosades. Prefereix sòls orgànics i no molt pesats. Resisteix bé el fred. Com que nitrifica molt bé no li convé l’adobat nitrogenat que la podria perjudicar seriosament. [CGV]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments