llapassera

llapassera f BOT [Cynoglossum sp., família de les boraginàcies] Nom vulgar emprat per anomenar dues plantes: Cynoglossum creticum i C. cheirifolium.

La primera és una herba biennal bastant freqüent a llocs incultes, camps i vores de camins de les Pitiüses. L’arrel és bruna i axonomorfa, les tiges s’aixequen un o dos palms, són dretes i només ramificades a l’extrem superior. Les fulles grisenques, pubescents i tomentoses per les dues cares. Les inferiors formen una roseta basal de fulles llargament peciolades amb el limbe oblongolanceolat. Les caulinars són semiamplexicaules. El segon any es desenvolupa la inflorescència que origina un raïm allargat i molt ramificat de flors d’un color blau pàl·lid amb nervacions violades i bràctees només a la base. La corol·la és un poc més llarga que el calze. Presenta els fruits en aqueni i són molt característics perquè tenen forma globular, es reuneixen de quatre en quatre i estan recoberts per tot d’agullons i protuberàncies.

C. cheirifolium és una herba molt més rara i falta a Formentera. Semblant a l’anterior, es caracteritza perquè tant tiges com fulles tenen una aparença cotonosa a causa de la presència d’un dens toment curt i de color grisenc. Així mateix les flors són d’un inconfusible color vi que amb el temps esdevé violaci o blavós. Les fulles basals peciolades són allargades, lanceolades o subespatulades i les superiors, quasi lineals, sèssils, semiamplexicaules o un poc atenuades a la base. Les flors es conformen en raïms curts i poc densos, amb bràctees fins a l’àpex. La corol·la duplica la dimensió del calze. El fruit es presenta amb quatre aquenis coberts per petits agullons. Es fa als mateixos llocs que l’anterior.

Ambdues espècies floreixen a la primavera. [XGR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments