herbacol

herbacol f BOT [Glaucium flavum, família de les papaveràcies] Herba biennal erecta, ramificada i de menys d’un metre d’alçada que habita a les zones arenoses i sovent més alterades del litoral. A l’interior es troba prop d’algunes cases, introduïda per la gent del camp que té molta fe en les seues virtuts medicinals.

És fàcil de reconèixer quan està florida, a la primavera, perquè les seues flors recorden molt les dels seus parents, la rosella i el cascall; però, a diferència d’elles, té un intens i cridaner color groc daurat. Són flors grans, de 6 a 9 cm de diàmetre, que es presenten aïllades a les aixelles de les fulles superiors. Presenta corol·la amb quatre pètals oblongs i lleugerament arrugats; calze pilós i format per dos sèpals que es desprenen quan s’obre la flor; pistil allargat amb l’estigma vellut i groc, envoltat per nombrosos estams de color taronja.

El fruit és certament molt característic: aspre, glabre, verd glauc, prim, sovent arquejat i, sobretot, molt llarg (fins a 30 cm). Aquest fruit s’obre fins a la base per dues valves i conté gran quantitat de llavors negres fixades a un septe mitjà. L’arrel és gruixuda i ramificada, les fulles de color verd glauc aspres a causa de la presència d’uns pèls blancs i una mica carnoses. A la base es disposen formant una roseta de fulles peciolades, profundament lobulades i amb els marges dentats o crenulats. Les fulles superiors, en canvi, són sèssils, cordades i envolten la tija que és glabre i desprèn un làtex de color groguenc amb propietats càustiques, per la qual cosa ha estat emprat en alguns indrets per eliminar les berrugues.

L’herbacol conté diversos principis medicinals, sobretot alcaloides (glaucina i protopina) i àcids orgànics (fumàric, cítric, màlic, oxàlic, etc.) i ha estat molt apreciada a les Pitiüses com a remei per combatre la formació de pedres al fetge (litiasi hepàtica) i a la bufeta; de tota manera, el seu caràcter tòxic fa que no sigui recomanable consumir-la per via interna. [XGR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments