guix

guix m GEOL Mineral. Sulfat de calci hidratat (CaSO4·H2O). És molt tou, es ratlla amb l’ungla i és molt soluble en l’aigua; presenta una lluentor vítria o nacrada i coloracions principalment blanquinoses i grises, però també d’altres colors com vermell, rosa, groc i negre. Apareix formant la roca sedimentària evaporítica del mateix nom i sovent acompanyada d’argiles i carbonats.

Es forma per precipitació química en aigües continentals sota unes condicions climàtiques càlides i àrides. Precisament, aquestes eren les característiques del clima durant el keuper (triàsic superior), quan l’equador passava pel sud d’Espanya, i es formà el guix que aflora principalment al NE de l’illa d’Eivissa (vora nord de la carretera de Sant Vicent a sa Cala, es Figueral, Xarraca, caló des Porcs, cap Roig, etc.).

En aquestos casos el guix sol presentar-se intercalat entre les margues, d’aspecte fibrós i color predominantment gris-blanc; tanmateix és freqüent la presència d’altres tonalitats i hàbits transparents de morfologia laminar i perfecta exfoliació. Molt localment (Paller d’en Camp) forma rasclers de reduïdes dimensions, que són la manifestació dels processos de dissolució càrstica.

Va ser explotat com a material de construcció fins a mitjan segle XX; l’extracció tenia lloc a diversos jaciments del nord de l’illa, com es Guixar (Sant Miquel) i la rodalia de cala Xarraca. També se n’extreia a cala de Boix (Sant Carles). [XGR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments