greixonera

greixonera f GASTRON
1. Estri de cuina, de ferro o terra cuita vidriada a l’interior, normalment amb esmalt de color marró o melat, de forma oblonga o redona i de diferents mides, que es fa servir per coure al forn o a foc viu.
2. Determinats plats cuinats o presentats en aquest recipient, com ara greixonera d’arròs, greixonera de guisat de peix o greixonera de sang amb faves.
3. Pastís dolç, típic del receptari de la cuina pitiüsa, elaborat amb ensaïmades o bescuits forts, si bé poden posar-se al forn per endurir-los. Es desfan en un litre de llet; a aquesta mescla s’hi afegeix una lliura de sucre, els rovells d’entre mitja dotzena i nou ous, segons el gust, juntament amb dues o tres clares, una mica de canyella en pols i la ratlladura d’un llimó. Tota aquesta massa s’ha que mesclar bé dins la greixonera per posar-la després a coure al forn a foc suau durant uns vint minuts. [BGF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments