greix

greix m GASTRON Part del cos d’un animal formada bàsicament per cèl·lules plenes d’una substància untuosa, que s’estén pel teixit conjuntiu subcutani. A Eivissa i Formentera el greix de porc, obtengut del sagí de l’animal, s’elabora el dia de matances juntament amb totes les operacions d’aprofitar-ne les diferents parts. Una vegada s’ha tret el sagí, es talla en trossos i es fon en una olla fins que se separen els xinxarrons (llardons) i l’oli. Els primers s’aprofiten per fer coques, mentre que el greix és embotit, donant lloc a les botifarres de greix, o es guarda en un pot de vidre; una vegada solidificat, s’usa tot l’any a la cuina, tant per untar olles o greixoneres com en l’elaboració de determinats plats, com el rostit, el pollastre amb tomata o la sang amb faves. Encara que el greix de porc és aprofitat fonamentalment a la cuina, els pagesos el fan servir també com a element d’aplicació medicinal. Així, segons la memòria dels majors, el greix és un eficaç remei domèstic per desinflamar els colps untant un paper d’estrassa i aplicant-lo sobre la zona afectada. [BGF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments