glauconita

glauconita f GEOL Mineral fil·losilicat del grup de les miques que es forma després de la sedimentació a les regions marines menys profundes de la plataforma continental (zona nerítica). Normalment es presenta en petits grans, agregats terrossos o diminutes làmines primes de color verd i tonalitats pàl·lides o groguenques que s’intercalen entre les roques argiloses i carbonatades.

La glauconita és un mineral força comú encara que sovent es presenta en proporcions molt petites. Es troba en quantitats localment ben significatives, a les formacions margoses bigarrades del keuper (triàsic superior) que afloren al NW de la platja des Figueral, caló des Porcs i a l’E i SE de Beniferri. És més escassa a les fàcies margoses grogues-verdoses de les sèries d’Eivissa i Sant Josep del final del juràssic i del cretaci inferior, a les calcàries urgonianes de la sèrie d’Albarca i a les calcàries clares del cretaci superior, amb excepció de les calcàries del cenomanià del vessant est de Llentrisca, on és abundant. També és present en quantitats variables als dipòsits del miocè inferior.

La glauconita té diversos usos industrials, agrícoles i alimentaris, especialment com a colorant no tòxic. [XGR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments