gavarrera

gavarrera f BOT [Rosa sp., família de les rosàcies] Nom popular usat per designar diverses espècies de rosers silvestres.

Les gavarreres són mates o arbustos llenyosos amb les tiges erectes o arquejades i recobertes d’espines dretes o corbades com una falç, sovent sarmentoses i enfiladisses com lianes. Presenta fulles perennes o caduques, en alguns casos oloroses i pubescents, pinnades, entre dos i set foliols (generalment cinc) dentats, el·líptics i coriacis. Les flors són vistoses, blanques o rosades, poc semblants a les roses domèstiques que es veuen als jardins que són el resultat d’un secular procés de selecció i millora. Disposen de cinc pètals i cinc sèpals, nombrosos estams i estils, són oloroses i es presenten solitàries o en corimbes terminals. Té el fruit en cinorròdon, amb forma de baldufa de color taronja vermellós, que envolta nombrosos carpels monospermes. Floreix al final de la primavera i el fruit perdura durant la tardor i l’hivern.

La forma més comuna és la Rosa sempervirens, que es troba en llocs espessos, bardisses, torrenteres, marges o enfilant-se per parets i arbustos. La gavarrera és absent a Formentera; una altra espècie, present també només a Eivissa, és la Rosa agrestis.

La gavarrera és astringent, arrels i fulles s’empren en decuit contra la diarrea; en canvi la ingestió d’un parell de fruits frescos és purgant i provoca una ràpida evacuació. El decuit de fruits madurs s’utilitza com a remei contra la inflamació dels ronyons i el mal de pedra. [XGR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments