gamba

gamba f ZOOL

1.
Nom comú dels crustacis decàpodes nedadors de grandària estimable, amb dendrobrànquies i amb ous no portats pels pleopodis de les femelles. Es tracta d’espècies pelàgiques d’aigües profundes.

2 gamba rosada [Aristeus antennatus, família dels aristeids, superfamília dels peneoideus, subordre dels dendrobranquiats, ordre dels decàpodes] Espècie de gamba amb el rostre ben desenvolupat, el qual ultrapassa l’escafocerit antenal, amb tres dents basals al marge superior. Els tres primers parells de periopodis acaben en pinça i els dos últims són més prims i llargs. Té una quilla dorsal longitudinal al cinquè i al sisè segments del plèon. El primer parell de pleopodis és vestigial en les femelles i està unit per les expansions foliàcies en els mascles, formant el petasma. La seua grandària arriba als 22 cm de longitud. Té un acusat dimorfisme sexual i la femella és sempre més grossa que el mascle. El seu color és rosat. La distribució geogràfica és atlantomediterrània. Es tracta d’una espècie d’aigües relativament profundes a la Mediterrània (entre 400 i 1.000 metres, però se n’han trobat fins a 3.300 metres).

Aquesta espècie és capturada en abundància per les barques d’arrossegament; és la gamba més apreciada en gastronomia, i per això suporta una pressió pesquera tan acusada que ha arribat quasi a desaparèixer al golf de Gènova.

3 gamba blanca [Parapenaeus longirostris, família dels peneids, superfamília dels peneoideus, subordre dels dendrobranquiats, ordre dels decàpodes] Espècie de gamba amb el rostre ben desenvolupat, encara que no arriba bé al nivell de l’àpex de l’escafocerit antenal, i amb vuit dents al marge superior. Els tres primers parells de periopodis acaben en pinça i els dos últims són més llargs i prims. Es distingeix una quilla dorsal longitudinal acabada en una petita espina posterior del quart al sisè segments del plèon. El primer parell de pleopodis forma el petasma en els mascles. La seua grandària arriba als 12 cm de longitud. El seu color és pàl·lid. La distribució geogràfica és atlantomediterrània. Es tracta d’una espècie molt abundant entre 200 i 400 m. Aquesta espècie és capturada intensament amb arts d’arrossegament.

No és tan apreciada com la gamba rosada, però és consumida abundantment; és l’espècie que sota el nom de gamba salada ofereixen els establiments de restauració. [JCE]

4.
DIAL Home petit, desnerit. [DCVB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments