galeta

galeta f
1. GASTRON Espècie de pa elaborat sense llevat, amb aigua, farina i sal, de consistència dura i forta. La producció de galeta forta a Eivissa i Formentera es realitza als forns de pa, els quals preparen amb els ingredients esmentats la massa que s’ha de treballar durant una bona estona per després anar separant petits grapats, que en ocasions poden pesar-se per tal que surtin totes les galetes aproximadament d’uns cinquanta grams i de la mateixa mida. Una vegada s’ha passat el corró per les boles de massa, se li dóna una forma redona i plana; s’han de coure les galetes al forn calent durant uns quinze minuts. Durant tot l’any, però especialment a l’estiu, pot preparar-se ensalada de galeta forta, remullant la galeta amb una mica d’aigua per tal de reblanir-la, i s’afegeixen, entre d’altres coses, tomata, ceba, oli d’oliva, una mica de bacallà o altre peix sec, i alls. Originàriament era un aliment destinat als mariners, ja que la manca de llevat feia que durassin molts de dies sense perdre’s. [BGF]
2. NÀUT Peça circular fixada a l’extrem superior del masteler a la qual va incorporada una politja per on passa la sàgola de les banderes. [APC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments