galena

galena f GEOL Mineral tou, molt pesant, de color gris plom i lluentor metàl·lica intensa. La seua composició química és la d’un sulfur de plom (PbS) amb un 86% de plom i un 13’4 % de sofre.

Tanmateix, la galena que es troba a l’illa d’Eivissa pertany a la varietat argentífera i es presenta associada a una mescla de diferents minerals com el cinabri (HgS), l’argentita (Ag2S) i la baritina (BaSO4). El mineral, format en ambient sedimentari per la concentració dels sulfurs i sulfats disseminats, apareix en capes i filons que segueixen l’estratificació de les dolomies de la base del lias (juràssic inferior). En aquestes capes mineralitzades la galena es presenta sovent oxidada en forma de cerussita (PbCO3) com a resultat de la circulació d’aigua molt rica en àcid carbònic.

La galena constitueix el principal mineral industrial per a l’obtenció del plom i una important mena d’argent. L’extracció a l’illa d’Eivissa es remunta a l’antiguitat. Les explotacions, tancades a principi del segle XX, es troben situades al terme de Sant Carles, municipi de Santa Eulària i al municipi de Sant Joan. Les més rendibles són les que es troben a la zona compresa entre el puig de s’Argentera i pel puig Miquelet on es concentren la majoria de mines. En aquesta zona s’accedeix als bancs de mineral a través de pous d’uns 20 metres de profunditat. La galena es presenta en forma de bosses, filons i mantells de gruix variable que poden assolir fins als sis metres de potència.

Els minerals procedents de les mines de s’Argentera contenen una riquesa en plom que oscil·la entre el 55 i el 80%, que augmenta amb la fondària i un contengut d’uns 900 grams de plata per tm de plom (J. M. Rubio, 1925). Segons J. J. Hallemans (1959) resten encara a les mines de s’Argentera uns dipòsits aproximats de 300.000 tm de galena argentífera. [XGR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments