funeral

funeral m CULT POP Celebració religiosa de l’eucaristia per l’etern descans de l’ànima d’un difunt; si es tracta d’un albat no es parla de celebració sinó de missa d’àngels.

Abans de la reforma de la litúrgia empresa pel concili Vaticà II, el cos del difunt no era entrat a l’església, sinó que des de l’entrada el capellà resava un respons, i dies després se celebraven les misses o funerals.

Per voluntat del difunt o dels familiars hi havia tres categories de celebració, per a cada una de les quals es pagava un estipendi diferent: senzill o d’una missa, doble amb dues misses seguides, i doble i cap d’any de tres misses, la tercera de les quals devia ser record de temps més antic quan se celebrava a l’aniversari.

Aquestes celebracions anaven acompanyades de tota una representació litúrgica impressionant: la presència del capellà que celebrava la missa acompanyat de dos capellans més que ajudaven a cantar, capellans que normalment eren els de les parròquies vesines, es representava la presència del cos difunt amb un túmul negre envoltat de ciris; si la celebració era doble es gastava molt d’encens i es cantava més i en tots els casos la missa s’iniciava amb el toc de campanes propi de difunts i encara a vegades mentre es cantaven els responsos es tocaven les campanes. [MTT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments