frita

frita f GASTRON Menjar elaborat bàsicament amb trossos de carn, encara que també pot preparar-se amb peix i altres ingredients vegetals que serveixen d’acompanyament. Al receptari de la cuina pitiüsa poden trobar-se diversos plats que reben el nom de frita i que es diferencien entre ells, segons estiguin fets de peix o de carn de diferent procedència animal. Un dels plats més coneguts de la cuina illenca és la frita de carn, que igualment pot fer-se amb peix, acompanyada amb albergínies, patates, pebreres i tomata. Per elaborar aquest plat s’ha de fregir per separat la carn (ja sigui de porc, de vaca, d’anyell, de pollastre...) o el peix, i reservar-ho al fons d’una greixonera; s’afegeixen per capes l’albergínia, les patates i les tomates pelades i netes de llavors i uns grans d’alls tallats mitjans. Es col·loquen aquestos ingredients a la greixonera, sobre la carn o el peix ja frit. El fet que la base de la frita sigui la carn, en general dóna lloc a diferents frites de la cuina local, segons els ingredients emprats en la seua elaboració; a la frita de carn s’afegeixen, enriquint la cuina illenca, la frita de menudets (preparada amb menudets de gallina, adobats amb sal, pebre i suc de llimó i fregits amb ceba, tomata i alls), la frita de freixura (elaborada amb les vísceres de l’anyell com a ingredient principal) i les frites que compten amb la carn de porc com a ingredient bàsic i fonamental, ja sigui la frita de fetge i de costelles de porc o la coneguda com a frita pagesa. [BGF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments