fil de pitra

fil de pitra m CULT POP Fibra en forma de fils blancs que es treu de les fulles de la pitrera. Per extreure’l hi ha dues tècniques. La primera té per finalitat obtenir fil de pitra de la màxima qualitat, resistent i molt blanc; s’usen les fulles de l’ull i les més tendres de la pitrera, que són les més blanques. La fulla es pica un poc, es col·loca damunt una taula que d’un cap va a terra i l’altre es recolza a la cintura de qui el treballa, que, amb un ratllador de fulla de serra, va traient la polpa fins que no en queda. S’acaba rabejant-lo amb aigua i deixant-lo assecar. S’usa per cobrir espardenyes fines, per rivetar obra fina d’espart, per embastar... Amb l’altra tècnica s’obté un fil més rogenc i de pitjor qualitat. En aquest segon cas s’usen tot tipus de fulla de pitrera i es torren al forn, es bullen dins calderes o s’amaren a la mar. La polpa es treu fàcilment amb el ratllador o amb una espadella. Fent-ho d’aquesta manera s’ha de rascar menys per deixar el fil net i el brou no empicora la pell com ho fa si la fulla és verda. El fil que s’obté s’usa per cobrir espardenyes més bastardes, així com per fer llata de fer soles, cordellí per aferrar cobertes d’espardenyes de lona... [VMS]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments