esquàlids

esquàlids m pl ICT Família de peixos condrictis elasmobranquis de l’ordre dels esqualiformes que constitueixen un grup de taurons molt heterogeni i de dimensions que poden anar des dels 15 cm fins als 7 m de llargària.

La forma del cos és subcilíndrica i el cap una mica deprimit. No tenen membrana nictitant, però presenten un replec longitudinal baix la parpella inferior. Tenen dues aletes dorsals proveïdes d’espines, dues aletes pelvianes i una aleta caudal asimètrica. No presenten aleta anal, característica que comparteixen amb oxinòtids, esquatínids i raïformes. El cos està recorbert de petits denticles dèrmics. Algunes espècies tenen òrgans lluminosos. En general són bentònics encara que algunes espècies són mesopelàgiques o batipelàgiques. Són tots de reproducció ovovivípara.

Dins d’aquest grup es troben els agullats, coneguts a les Pitiüses amb el nom de caçons, atribuït indistintament a dues espècies, Squalus acantias i Squalus blainvillei, respectivament. A altres llocs, el caçó és l’espècie Galeorhinus galeus.

Aquestos peixos no han estat mai massa valorats comercialment, però han estat molt utilitzats pels pescadors, sobretot a l’illa de Formentera, per assecar-los. Són cada vegada menys freqüents i es capturen ocasionalment amb les arts de bou i de palangre. [MTR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments