eneolític

eneolític m HIST Període de la prehistòria, també anomenat calcolític, comprès entre el neolític i l’edat del bronze .

Un dels trets característics n’és la introducció d’una primera metal·lúrgia, encara rudimentària, del coure, per bé que de vegades també d’altres metalls, tot i que les eines continuaven fent-se majoritàriament de pedra.

D’acord amb l’estat actual de coneixements l’eneolític a Eivissa i Formentera (Eivissa. Història ) quedaria emmarcat entre aproximadament el 2100 i el 1600 aC, segons les datacions de C14 recentment obtengudes al puig de ses Torretes a Eivissa, i a ca na Costa a Formentera. Aquest seria el període en què un poblament estable arrelaria definitivament a les Pitiüses; és a dir, viuria, es reproduiria i moriria en aquestes illes.

Amb les dades de l’any 2001, aquest fet hauria tengut lloc cap al 2100 aC (cronologia calibrada), una data molt pròxima a la que es posseeix per Menorca, mentre que l’establiment definitiu de poblament estable a Mallorca és anterior. A les Pitiüses, l’habitatge a l’aire lliure en aquest període està, fins al principi del segle XXI, documentat només al puig de ses Torretes, en un nivell arqueològic datat cap al 2100 aC en cronologia radiocarbònica calibrada.

L’ocupació de coves per ara s'ha constatat només a Formentera, a sa cova des Fum (Fum, cova des ) on la troballa d’alguns fragments de ceràmica amb decoració incisa de motius geomètrics, que recorden els campaniformes, assegura l’ocupació de la cova també en una cronologia similar.

El testimoni dels usos funeraris en aquest període es té en l’espectacular sepulcre megalític de ca na Costa, del qual recentíssimes datacions radiocarbòniques han demostrat que ja era en ús cap al 2000-1900 aC, per bé que dins la seua cambra, probablement, seguiren dipositant-s’hi enterraments fins a una data compresa entre 1800-1600 aC. [BCR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments