endívia

endívia f BOT Planta de la família de les compostes, de nom científic Chicorium endivia. Fora de les Pitiüses també és coneguda amb el nom d’escarola.

Existeixen dues varietats botàniques: Cichorium endivia var. crispa de fulles molt dividides i dentades i Cichorium endivia var. latifolia, de fulles més amples i dentició més lleu. Totes dues donen varietats d’interès agrícola. Sembla originària de l’Índia. Les fulles, de gust lleugerament amarg i alt contengut en nutrients i vitamines, són molt apreciades en ensalades.

Hi ha varietats per conrear-les durant tot l’any, però si els dies són molt llargs, a l’estiu, té tendència a pujar a flor i no és productiva. Tampoc suporta les temperatures molt baixes. Prefereix els sòls lleugerament argilosos que els de textura molt arenosa.

És una planta herbàcia anual o biennal. La seua arrel és pivotant i d’ella surten les fulles. Normalment el segon any desenvolupa una tija floral en capítol de flors blaves.

Si es vol que les fulles blanquegin, s’hauran de fermar perquè no s’assolellin, ja que no ho faran de forma natural. Els solcs se separen uns 50 cm i es planten cada 25 cm. [CGV]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments