encrità

encrità m CULT POP Forma dialectal pròpia de les Pitiüses per designar el crità.

És un oli espès obtengut de destil·lar teia de pi o de ginebre. L’encrità de pi es feia de la teia que es treia a destralades dels pins parats. Aquestes estelles es posaven dretes dins el forn d’encrità , també anomenat de pega. El forn es deixava ras de teies i es caramullava de llenya comuna a la qual es donava foc. Abans es ben tapava l’olla amb tanys de pi o de savina i terra a fi que no hi entràs aire i s’esbravàs; només restava obert el rajador per on entrava l’encrità dins l’olla.

L’ardor del foc feia rajar les teies de més amunt i després les de més avall, i així fins que s’acabava la cuita. El darrer encrità i la cendra feien un tap al forat del rajador i així quedava hermèticament tancada l’olla mentre l’encrità refredava.

Una vegada fred, es treia i s’usava per impermeabilitzar les soles de les espardenyes, els capells dels treients de les salines, els poals d’espart..., com a medicina, per guarir ferides i esmalucs dels animals de preu.

L’encrità de ginebre es feia de rabasses de ginebre que es feien estelles a destralades. Les estelles es col·locaven dretes dins una olla de test que, quan estava plena, se li donava la volta i es posava porta per porta damunt una altra olla o damunt un plat. La junta se segellava amb fang. El conjunt s’enterrava deixant fora només el cul de l’olla que contenia les estelles, i damunt s’hi feia foc.

Molt apropiada com a llenya per als forns de pega era una soca de figuera, perquè crema a poc a poc però seguit, sense haver-la d’atiar com l’altra llenya.

Aquest encrità es treia quan era ben fred, perquè si no cristal·litza, igual que el de pi. S’usava com a medicina per depurar la sang. Se solia prendre en forma de pastilles que es feien deixant caure gotes d’encrità dins sucre a fi de dissimular el fortíssim gust que té. [VMS]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments