enciamera

enciamera GASTRON Plat gros de test, redó i fondo, amb la base plana i el llavi superior exvasat, que es fa servir per treure i presentar el menjar. Si bé com a enciamera pot entendre’s el plat o vas en què se serveix l’enciam o amanida, a Eivissa i Formentera era habitual fer-la servir també com a font o plat gros en què es presentava el dinar de dies assenyalats. Així, el dia d’un convit o el de matances, era habitual preparar per dinar una taula allargada, coberta per tovalles, on es parava tot el necessari per servir-hi el menjar. Dalt d’aquesta taula parada, a cada metre o metre i mig, es col·locava una enciamera amb el dinar corresponent, ja fos arròs de matances, sofrit pagès... segons el motiu del dinar. D’aquesta manera els comensals dinaven cadascun amb els seus coberts, però tots directament de l’enciamera que els pertocava, compartint-la entre uns quants comensals. [BGF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments