destil·leries

destil·leries f pl CULT POP A Eivissa hi ha hagut a l’edat contemporània tres destil·leries ben reconegudes: la fàbrica de licors Marí Mayans, Ca s’Aniseta i Marí Pol.

La més antiga de totes és la Marí Mayans, la història de la qual va començar a la Mola de Formentera. L’any 1847 va néixer el besavi dels actuals propietaris, Joan Marí Mayans, home inquiet, de professió cirurgià-dentista, molt afeccionat a les tisanes i les infusions. Va treballar en una fàbrica de licors de Barcelona, on va aprendre el procés de la destil·lació de licors. El 1871 va edificar una fàbrica as Caló, Formentera. Els responsables d’indústria de l’administració li denegaren el permís i hagué de traslladar-se a Eivissa.

Va comprar, devers 1880, uns locals prop de l’actual Club Nàutic i allí continuà amb la fabricació de licors: frígola, palo, herbes eivissenques, anís Marina, absenta i altres begudes espirituoses que han arribat al principi del segle XXI, encara que l’anís ja no rep aquest apel·latiu.

El 1905, va comprar un solar a l’avenguda d’Espanya i va traslladar-hi la fàbrica. Abans de la Guerra Civil espanyola era la fàbrica de major producció de les Balears. Exportava fins i tot a les Filipines i a Cuba.

L’empresa va passar als seus fills: Joan, Bartomeu i Vicent Marí Mayans. Els dos primers moriren en els fets del Castell d’Eivissa durant la Guerra Civil espanyola; va sobreviure Vicent, que es va fer càrrec del negoci. De Vicent Marí Mayans va passar al seu nebot Bartomeu Marí Tur i a la seua mort, als seus fills, els actuals propietaris, els germans Marí-Mayans Gómez de la Serna, besnéts de Joan Marí Mayans.

A l’inici del segle XXI la fàbrica es troba situada al Puig d’en Valls, justament al carrer de Vicent Marí Mayans, i és una fàbrica moderna i competitiva, malgrat això, conserva i fa servir encara el vell alambí.

Ca s’Aniseta és una altra de les destil·leries eivissenques; la varen fundar els germans Joan i Vicent Ferrer Roig el 1925 en el mateix lloc on es troba encara avui, a l’avenguda de Santa Eulària, darrere l’estació marítima de Formentera.

Començaren destil·lant i fent les següents begudes: romaniseta, herbes, palo, absenta, crema de plàtan, conyac, ginebra i vodka. Des de la seua fundació és una empresa familiar i només han venut i venen a Eivissa, no exporten.

Des dels anys setanta se n’ocupa el nebot dels fundadors, Ferran Ferrer Cardona, que va començar a fer-hi feina als tretze anys. Ell ha anat innovant i modernitzant la fàbrica i va ser el primer que va posar un tanyet d’herbes seques dins la botella de licor d’herbes, cosa que va tenir molts de seguidors i molta acceptació pública.

La fàbrica de licors Marí Pol la va fundar l’any 1932 Miquel Marí Pol —qui ja tenia aleshores la fàbrica de lleixius Maripol— a la plaça del Parc.

Fabricava palo, anís del Oso, frígola, herbes eivissenques, conyac i anís gebrat. Exportava a Barcelona, Madrid i València.

Com a anècdota es pot comentar que el representant d’aquestos licors a Barcelona era el pare de la famosa soprano Victoria de los Ángeles, que era bidell de la Universitat de Barcelona. A la cocteleria Boadas de Barcelona hi feien un còctel amb el palo Maripol com a base.

Cap als anys cinquanta la destil·leria va ser venuda i el nou propietari hi va posar un bar anomenat La Bodega. [NRB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments