curandero -era

curandero -era m i f CULT POP És aquella persona que cura malalties sense tenir la titulació en medicina; solen curar a través de la calor que desprenen les mans, massatges, ungüents i preparats d’herbes i altres substàncies de distinta naturalesa, oracions i altres fórmules. Quasi sempre els coneixements i el poder curatiu passa d’una generació a una altra, de manera molt personal i més o menys secreta.

La fe en els curanderos, a les Pitiüses, es troba ben documentada des de temps antic: el 1663, el Sant Ofici obrí un expedient a Melcior Ventura Auxer perquè exercia de metge.

Hi ha curanderos i curanderes que tenen medecina apropiada a tot mal i altres que són més o menys pràctics en alguna malaltia com és ara treure el solell del cap o adobar ossos; en aquest darrer cas és famós el curandero conegut com en Vicentet de na Marca, a Sant Antoni de Portmany, i els anomenats els llorencers, especialistes en la curació de cremades amb la saliva de la boca, poder que diuen aconseguir amb el compliment del dijuni de sant Llorenç.

També hi ha el cas d’alguna persona curandera visionària o endevinadora i encara un altre cas que s’identifica amb una bruixa, però per damunt de tot, la malaltia que més obliga a visitar el curandero és el ventre caigut.

Alguns noms de curanderos a la darreria del segle XX són la dona coneguda com na Pouassa, de Jesús; en Sastre, de Buscastell; en Xiquet Mosson, de Sant Rafel de sa Creu; en Martí, de Labritja i en Cordeta, de ses Bardetes, Sant Francesc Xavier de Formentera. [MTT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments