corda

corda f

1.
Conjunt de fils o fibres de cotó, cànem, espart, etc., torçats, retorts o trenats, anomenats cordons, els quals, torçats tots junts, formen un cos cilíndric, flexible, d’un gruix variable.

2.
PESC Ormeig de pesca consistent en una corba, ancorada mitjançant un roc gros, que es manté suspesa d’un surador vertical i tibant dins l’aigua, i que duu un fil amb un ham enferit a mig aire.

3.
Cap emprat en la pesca de bolig, xàvega o artet, que té una llargària 50 m. Se n’usen tantes com necessita el lloc o l’ormeig.

4.
NÀUT Peça gruixada de fusta que va de proa a popa per sota dels baus, descansa sobre puntals i serveix de reforç al buc contra la flexió longitudinal. [APC]

5.
JOC/DIAL Joc femení. S’hi juga amb un tros de corda d’uns tres metres de llargària. Hi poden jugar tantes al·lotes com vulguin. Hi ha diverses formes de jugar.

1 Dues jugadores agafen la corda, una a cada cap, i la fan rodar. Les altres jugadores van saltant, procurant no tocar la corda ni parar el joc. Entretant compten els bots que fan o canten alguna cançó. De vegades van a temes a veure quina sap fer més bots sense parar; la que menys bots fa o no salta prou de pressa i interromp el pas de la corda, para i canvia el joc a una de les que fan rodar la corda. Una de les cançons que es canten, entrant una darrera l’altra i sortint, és a dir, donant només un bot dins la corda, és: “Va un, va bola, formatge de bola de can Pep Fèlix, d’aquell tan bo, a reial s’unça (a) reial botifarró”. Quan una toca la corda amb les cames o no entra quan li toca, perd i passa a rodar la corda. Un altre recitat és “a la marranxada, qui no entra para (o paga); a la marranxada, qui no surt ha perdut”. Durant el recitat del primer vers han d’entrar i durant el del segon vers sortir la primera al·lota i entrar la segona, de manera que ambdues coincideixen dins la corda, i així successivament.

2 Una altra manera de jugar és al juli. Hi participen tres al·lotes, dues que roden i una que salta enmig. És un joc ràpid, que requereix una certa perícia. Es fa rodar la corda a molta velocitat i de tant en tant es dóna una estirada i es tensa un poc la corda de manera que el bot s’ha de fer més alt. Es recita: “u, dos, tres, juli és”.

3 En el joc de corda a les barques, en comptes de rodar es fa que la corda només doni mitja volta, balancejant-se com una barca. Es canta una cançó en castellà “Al saltar la barca me dijo el barquero: las chicas bonitas no pagan dinero”. [NRB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments