coríxids

coríxids m pl ENTOM Família d’insectes hemípters que es distingeixen de les altres xinxes aquàtiques pel fet que són àmpliament vegetarianes i s’alimenten de restes vegetals i d’algues unicel·lulars dels fons dels estanys i basses on viuen. Aquest material vegetal, que els serveix d’aliment, és recollit pels tarsos anteriors aplanats, que fan de cullera, i després és aspirat pel rostre curt i camús.

Els coríxids són tipificats per Corixa punctata, que es pot trobar a Eivissa; són superficialment semblants als notonèctids, però neden sobre el dors i la seua superfície dorsal és molt més plana. Les potes posteriors són un poc més llargues que les centrals, les utilitzen per nedar, són orlades de pèls i relativament més curtes que en el gènere Notonecta.

Els coríxids passen molt de temps al fons dels estanys, pujant a la superfície només per renovar el subministrament d’aire. Aquestos insectes volen generalment bé, encara que molts individus tenen els muscles de vol atrofiats o reduïts i no poden volar.

Els mascles del gènere Corixa produeixen un cant de festeig fregant les seues potes anteriors peludes contra una arruga que tenen al costat de la cara. [MRM]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments