contrasenya de matrícula

contrasenya de matrícula f NÀUT Bandera o gallardet particular dels vaixells matriculats en una província marítima determinada.

Segons l’ordre aprovada per la Junta de Direcció de l’Armada el 30 de juliol de 1845, aquest organisme proposava que els vaixells mercants espanyols aixecassin, a la vista d’un altre vaixell en alta mar i a les proximitats d’un port, el senyal característic que a la mateixa ordre es disposa, a més de la bandera de l’Estat, amb la finalitat de distingir a quina província marítima pertany cadascú, en una època en què no es disposava d’altre mitjà de comunicació més que el purament visual.

Hi havia 25 províncies marítimes peninsulars, 4 d’insulars (Mallorca, Menorca, Eivissa i Canàries), i 6 que pertanyien a ports americans de Cuba, de Puerto Rico i de les Filipines. D’aqueixa ordre se’n varen imprimir 9.950 exemplars, que es varen repartir gratuïtament en proporció al moviment mercantil de cada port, amb instruccions als capitans dels ports a fi que se’n lliuràs un exemplar a cada vaixell mercant.

La contrasenya de matrícula assignada a Eivissa ha de ser blava amb un dau groc al centre. El dau ha de ser de la mateixa grandària de la de Bilbao (la de Bilbao estableix l’ordre que ha de ser blanca amb un dau quadrat vermell annex a la beina; el dau serà de costat igual a la meitat de la longitud de la beina).

Diu també que els colors seran ben visibles i clars i que els capitans de cada port vigilaran el bon estat del drap. Cap vaixell no podrà sortir a la mar sense que el seu capità no presenti a les oficines de la capitania del port el referit senyal i un exemplar imprès de la llista completa. [PVG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments