conillet

conillet m JOC/CULT POP Joc d’infants petits, al qual també hi sol jugar la mare o una altra persona major per entretenir els infants.

S’hi juga de la manera següent: la mare s’asseu en una cadira i l’infant que para es posa de genolls i posa la cara sobre les faldes de la mare; aquesta li tapa els ulls amb les mans i canta aquesta cançó mentre els altres s’amaguen: “Conillet, a amagar, a amagar, que la llebre va a caçar de nits i de dia, el sol es ponia. Estau ben amagadets?”. I quan estan amagats responen: “Sí”.

Aleshores, la mare deixa anar l’infant, que ha de buscar els seus amics “conillets” que estan amagats, fins que els troba i els toca. Si un “conillet” s’escapa i arriba a la mare abans que el que parava el toqui, se salva.

Una altre variant es fa amb al·lots grans; hi poden jugar tants de jugadors com siguin. Es comença fent pedreta o passes per saber qui para. El qui para es tapa els ulls en un lloc determinat, contra una paret o una porta, generalment; aquest lloc és delimitat i rep el nom de “mà” o “a mà”; el qui para es posa a comptar fins a un número determinat —10, 20, 25, depèn del que s’hagi decidit en començar el joc—, mentre els altres s’amaguen.

En acabar de comptar, els ha de buscar. Els que estan amagats han d’intentar arribar a mà i salvar-se, sense que el que para els vegi, i dir “a mà”. En el joc següent, pararà el qui no s’hagi salvat. Si s’han salvat tots, pararà el mateix. I si n’hi ha alguns que s’han salvat i altres que no, pararà el primer que no s’hagi salvat. Quan un se salva, pot salvar un altre company, però per a això ha d’anar a mà i dir “salv en o na ..., que està amagat a ...” [NRB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments