coll

coll m

1.
ANAT Part, generalment estreta, del cos de molts animals, que uneix el cap amb el tronc.

2.
loc Dur a coll: carregar alguna cosa sobre la regió veïna al coll, a les espatles i a una part de l’esquena.

3.
Part d’un objecte que, per la seua forma, situació o ús, recorda el coll d’un animal.

4.
INDUM Part d’un vestit pròxima al coll o que el volta. Pot tractar-se d’una prenda independent, o, al contrari, anar cosida a una peça de vestir.

Els inventaris i altres documents notarials eivissencs donen prova de nombrosos colls —d’home, de dona i sembla que també d’algun exemplar infantil—, al primer quart del s XVII, és a dir, en el moment en què es daten els protocols més antics conservats a les Pitiüses.

Altres informes més precisos deixen constància de les variants conegudes amb el nom de lletuguetes (o colls de lletugueta) i valones , mentre que un tercer tipus de registres es refereix als colls plans, als colls plors i als colls de camisa, en aquest darrer cas prenent com a punt de referència la peça de vestir amb la qual es corresponien.

Les camises de drap solen tenir un coll alt o alçat brodat amb motius geomètrics o florals. Aquest coll va unit a la resta de la peça mitjançant una costura de punt d’escapulari (camisa ) que eren de lli o de cotó.

D’altra banda hi havia els colls de capa i els de sotana que consistien en una llista sobre la part superior de la capa, feta generalment de la mateixa tela, i els que es descriuen com una tira de llenç, ornant el coll emmidonat de la sotana. [LMP].

5. NÀUT Part més prima d’un pal o d’un masteler, compresa entre l’encapelladura de l’eixàrcia i la creu de la verga.

6.
Part del rem situat entre el guió i la canya, per on el rem juga dins l’estrop o la forqueta .

7. Coll de gaó. Punt de la quilla on comença la roda . [APC]

8.
AGR Ull o creixull de favera.

9.
CULT POP Porció anterior i més prima de la pala de la rella .

10. Coll de l’arbre
. Peça de la part interior del molí fariner de vent. És la part de l’arbre situada sobre el sotacoll que du la pedra foguera i sobre la qual roda l’arbre. [CAM]

11.
GEO Depressió a la carena d’una serralada o d’un contrafort, sovent utilitzada per transitar d’un vessant a l’altre.

12.
JOC Qualsevol de les sèries en què es divideix una baralla de cartes.


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments