coleòpters

coleòpters m pl ENTOM Ordre d’insectes coneguts popularment com escarabats , que són des de diminuts fins a molt grans, normalment amb dos parells d’ales, de les quals les anteriors són dures o estireganyoses i es reuneixen netament al llarg de la línia central del dors. Les ales posteriors són membranoses i habitualment són plegades fora de l’abast de la vista sota les ales anteriors, que s’anomenen èlitres i que actuen com a fundes (del grec coleo ‘funda’ i pteron ‘ala’). Algunes vegades els falten les ales posteriors, mentre que algunes espècies no en tenen cap. Normalment el protòrax és gran i mòbil i les peces bucals són del tipus mastegador.

La major part dels coleòpters es pot reconèixer per la forma de les ales anteriors (èlitres). La confusió més freqüent és amb els heteròpters (xinxes), però aquestos tenen les ales anteriors que es cobreixen una a l’altra.

Amb més de 350.000 espècies, és el major de tots els ordres d’insectes (més o menys un de cada quatre animals és un coleòpter). Els coleòpters hèrcules i goliat de les zones tropicals, amb un pes de l’ordre dels 100 grams, són els insectes més voluminosos de tots, però les diferències de forma i grandària són molt grans dins aquest ordre, que també conté alguns dels insectes més petits, amb menys de 0,5 mm de llarg.

Dins els límits imposats per les seues peces mastegadores, els coleòpters han envaït tots els hàbitats, inclosa la mar, i explorat totes les fonts alimentàries possibles. L’ordre inclou fitòfags, barrinadors de la fusta, detritívors, carronyers, depredadors i paràsits. Pocs materials naturals orgànics escapen de la seua atenció.

L’èxit dels coleòpters es deu en gran part als seus èlitres coriacis i a la duresa de la seua cutícula en general. Els èlitres permeten als coleòpters viure sota les pedres i la fullaraca, i utilitzar-les, d’aquesta manera, com a refugi, bé que conserven, emperò, les ales necessàries per a la seua dispersió. La dura cutícula fa als coleòpters resistents als danys i a la dessecació, i els permet viure en llocs més secs que els altres insectes. [MRM]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments